KAPUŠANY: Obec chce pokračovať v sanácii svahu pod hradom, chýbajú však peniaze

30.05.2013 Prešov

Kapušany 29. mája (TASR) – Na svahu pod hradným vrchom v obci Kapušany, okres Prešov, kde v júni 2010 zaznamenali výrazný zosuv pôdy, ktorý sa podpísal pod zničenie niekoľkých domov, podľa starostu Jozefa Pribulu momentálne neevidujú žiadne pohyby pôdy.
Starosta konštatoval, že dali žiadosť na environmentálny fond o pridelenie ďalších prostriedkov na sanáciu svahu, žiaľ, ten zatiaľ nemá prostriedky na rok 2013 k dispozícii. Obec však stihla realizovať aspoň prvú etapu sanačných prác v hodnote 199.000 eur, čo je podľa Pribulu výrazným pozitívom.
„V rámci toho sa robili predovšetkým odvodňovacie vrty, urobili sa tri takzvané vejáre, čiže deväť horizontálnych vrtov v dĺžke sto metrov. V druhej etape sme žiadali peniaze na ďalšie rebrovité odvodnenie, priekopy a úpravu komunikácií,“ povedal starosta.
Pripomenul, že trikrát do mesiaca sa meria výška hladiny podzemnej vody a rovnako aj množstvo vody vytekajúcej z horizontálnych vrtov. Okrem toho pohyby svahu monitorujú geológovia. Podľa doterajších výsledkov ďalšie posuny nie sú zaznamenávané a situácia by sa mala postupne stabilizovať.
„Verím, že pokiaľ by sa našli peniaze na druhú etapu sanácie svahu, v priebehu dvoch až troch rokov by sme mohli prehodnotiť stavebnú uzáveru, ktorá tu momentálne platí,“ uviedol Pribula. Zdôraznil, že tak by sa dali dokončiť opravy domov, ktoré boli poškodené prípadne rozostavané. Okrem toho by sa dali dokončiť komunikácie a riešiť opravy kanalizácie, pretože s tou tu majú momentálne problémy.
Dúfa, že peniaze sa v krátkom čase obci podarí získať a investovať ich do ďalších sanačných prác. Situáciu by nakoniec posúdili geológovia a ak by boli výsledky priaznivé, podľa starostu by to opäť mohlo oživiť tuto lokalitu a mohlo by sa pokračovať v budovaní, tak, ako to odporučia odborníci.
Zosuv pôdy na ploche 500 x 600 metrov pod Kapušianskym hradom zaregistrovali začiatkom júna 2010 po niekoľkodňových intenzívnych zrážkach. Na cestách a domoch sa objavili praskliny, čo 7. júna prinútilo opustiť domovy takmer 80 ľudí.
Z 23 rodinných domov v tejto lokalite bolo osem vážne poškodených, pričom sedem z nich doteraz majitelia zbúrali. Rôzne stupne poškodenie vykazovali aj ďalšie domy v lokalite.
 

Vyberte región

mark